Karp to ostrożna i czujna ryba, która może dorastać nawet do 1 m długości i aż 30 kg wagi! Wędkarska społeczność ochrzciła go mianem „lokomotywy” – wystarczy choć raz mieć do czynienia z holowaniem karpia, aby domyślić się znaczenia tej pieszczotliwej nazwy. Otóż po złapaniu przynęty ryba pokazuje swoją siłę i dosłownie przecina wodę mknąc niczym pociąg przez tory. W tym momencie masz dwa wyjścia. Jakie? O tym przeczytasz w naszym wpisie przybliżającym wędkarstwo karpiowe.

Jaki sprzęt na karpia?

Karpie można łowić trzema metodami: spławikową, gruntową i powierzchniową. Niezależnie od wybranej techniki, wędzisko musi być na tyle mocne i wytrzymałe, by poradziło sobie z naszym „Pendolino”. Typowe wędki karpiowe mają 3,60 i 3,90 m długości, przy czym dłuższy wariant wybierają wędkarze preferujący dalekie rzuty. Warto jednak wiedzieć, że większość dłuższych wędzisk ma akcję szczytową (są więc sztywne), tymczasem w połowie karpi lepiej spisują się krótsze wędziska o akcji parabolicznej (progresywnej).

Dla początkujących karpiarzy najlepsze są wędziska niezbyt sztywne o długości 3,60 m i krzywej ugięcia 2,5-3,0 m. Sprzęt należy  uzupełnić o solidny kołowrotek ze stałą szpulą i co najmniej 150 m żyłki o średnicy 0,30 mm lub większej oraz haczyki 1-5 skierowane grotem do wewnątrz. W zależności od wybranej metody na karpia do zbudowania zestawu będą jeszcze potrzebne: spławik (5 g), przypon z plecionki (0,18 mm) lub żyłki (0,30 mm), ciężarek, krętliki, silikonowe rurki antysplątaniowe, kula wodna.

Jak łowić karpia?

Jak wspomnieliśmy, wędkarstwo karpiowe można uprawiać trzema metodami. W spławikowej branie karpia rozpoznasz po gwałtownym podrygiwaniu spławika – można zacinać, gdy sygnalizator całkowicie się zanurzy. Przy metodzie gruntowej zaczekaj, aż karp zacznie „odjeżdżać” z podchwyconą przynętą. Według innej szkoły można pozwolić rybie na ucieczkę i zacinać dopiero po jej wyraźnym zmęczeniu – dzięki temu wzburzony karp nie odstraszy innych ryb zwabionych zanętą. Gdy obie techniki zawiodą, można spróbować metody powierzchniowej, w której przynętę (chleb, kulki proteinowe) podaje się w kuli wodnej.

Przy  wyborze miejsca do zarzucania zwróć uwagę na charakterystyczne oznaki żerowania karpia, tj. bąbelki powietrza, zamulenie wody, odgłosy cmokania. Jako przynęty możesz użyć ziemniaków, kukurydzy, rosówki, białych robaków, kulek proteinowych. Tego samego pokarmu użyj do zanęcania – jeśli polujesz na duże sztuki, wabienie zacznij na ok. 2 tygodnie przed planowanym połowem. Ponieważ to jeden z najsilniejszych gatunków żyjących w polskich akwenach, bądź przygotowany na bardzo emocjonujące holowanie ryby.

Wędkarstwo karpiowe – przydatne informacje

Jeśli używasz kulek proteinowych, wybieraj aromaty słodkie (np. truskawkowy, wanilia, brzoskwinia) oraz rybne – według doświadczonych karpiarzy te smaki są najbardziej „łowne”. Przy zanęcaniu na głębokich wodach najlepsze efekty dają kulki z olejem rybnym lub tłuste kulki mięsne.

Wybór ciężarka na karpia należy uzależnić od szybkości nurtu, głębokości akwenu i odległości wyrzutu. Im dalej chcesz zarzucać i im silniejszy nurt, tym cięższy ciężarek. Płaskie są doskonałe na wywózki i średnie odległości, pociski sprawdzają się przy dalekich rzutach, zaś kule i tribole będą najlepsze na muliste dno.

Przypony na karpia powinny mieć długość 15-25 cm, przy czym łowiąc w mule warto zastosować dłuższe (25 cm i więcej).

Najlepszy okres na wędkarstwo karpiowe to miesiące ciepłe od maja do września. Teoretycznie możesz łowić przez cały rok, gdyż karpie nie podlegają okresowi ochronnemu i raczej nie przechodzą tarła w polskich wodach (są dla nich zbyt zimne). Z łowiska możesz zabrać nie więcej niż 3 sztuk na dobę, łącznie z brzaną i amurem.  

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here