Nowicjusze wędkarstwa zwykle skupiają się na przynęcie – kupują wieloelementowe zestawy woblerów, szukają najskuteczniejszej błystki, kolekcjonują fantazyjne muchy, a nawet hodują własne robaki. Tymczasem jeśli zapomnisz użyć zanęty wędkarskiej, najprawdopodobniej Twoja kolekcja przynęt w ogóle się nie przyda – ryby  po prostu będą żerować w innej części łowiska i nie dostrzegą nawet najbardziej fluorescencyjnej gumy czy migoczącej błystki. W zanęcaniu chodzi o to, aby zwabić ryby w konkretne miejsce na dłuższy czas i tym samym zwiększyć swoje szanse na dobre branie. Przy czym najlepsze efekty uzyskasz wtedy, gdy dopasujesz rodzaj zanęty, jej ilość oraz sposób użycia do gatunku ryby. Jaka zanęta wędkarska będzie dobra na karpie, a która zwabi drapieżnego szczupaka? O tym przeczytasz w naszym wpisie.

Z czego zrobić zanętę?

W sklepach wędkarskich bez trudu kupisz paczuszki z gotowymi zanętami, które występują w różnych smakach i gramaturach – wystarczy przeczytasz opis na opakowaniu, by dobrać wariant preferowany przez daną rybę. Producenci starają się jak najlepiej dopracować mieszankę, aby odpowiadała dedykowanemu gatunkowi, dlatego zanęty różnią się smakiem, zapachem, barwą, granulacją i spoistością. Tym sposobem masz większą pewność, że wybrana przez Ciebie zanęta wędkarska okaże się maksymalnie skuteczna.

Niemniej nie zawsze jesteś w stanie kupić zanętę na czas – wszak zdarza się, że podejmujesz decyzję o zasiadce spontanicznie, a najbliższy  sklep wędkarski jest zlokalizowany kilkadziesiąt kilometrów od Twojego miejsca zamieszkania. Możesz również zrezygnować z zakupu zanęty ze względu na wysoką cenę – niektóre paczuszki kosztują ponad 20 zł za 1 kg.

Na szczęście bez problemu zrobisz „smakołyki” samodzielnie w domu, z użyciem zwykłych produktów spożywczych. Jak się do tego zabrać? Każda zanęta wędkarska musi składać się z tzw. bazy, która zespoli pozostałe składniki. Do tego celu świetnie nadaje się domowa bułka tarta zrobiona ze zmielonych bułek (nie chleba!) – pieczywo możesz rozdrobnić za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jako bazy możesz użyć również innych zmielonych składników, np. biszkopcików (lub domowego biszkoptu), herbatników, a nawet płatków śniadaniowych. Uzyskany proszek powinien sklejać i spulchniać masę, a także nadać jej wabiące cechy (ładny aromat, kolor).

Aby zanęta wędkarska roztaczała w wodzie wyrazisty zapach, powinna zawierać przyprawy dobrane do gatunku ryby. Jeśli wybierasz się na płocie, możesz dodać do masy kolendrę, kminek lub anyż. Z kolei czosnek będzie idealny do wabienia leszczy. Krąpie wolą cynamon i kminek. Na wszelkie karpiowate (płocie, leszcze, liny, karpie) dobrze działają słodkie przyprawy, tj. karmel, wiórki kokosowe, miód, wanilia, płatki czekoladowe dodawane do ciast. Jako składników smakowych można użyć cukru pudru, przyprawy do piernika, goździków, kakao lub melasy.

Aby zanęta wędkarska zyskała właściwości pobudzające, należy dodać ziarna – uprzednio ugotowane (lub uprażone) i zmielone. Płocie uwielbiają nasiona konopi, zaś ryby żerujące na dnie zwabi siemię lniane. Dobre rezultaty dają również ziarna słonecznika, dyni oraz płatki owsiane. Dość ekskluzywnymi komponentami są migdały, orzechy arachidowe i pistacje. Ze względu na wysoką cenę radzimy używać resztek orzechów, które pozostały po domowych wypiekach. Ponieważ zanęta wędkarska powinna pozostawiać za sobą smugę w wodzie, warto dodać mleko w proszku, mączkę kostną czy torf. Wabik będzie jeszcze bardziej skuteczny, jeśli użyjesz „mięsa”, tj. ochotki, białych robaków, kompostników.

Skuteczne zanęcanie – o czym pamiętać?

Przy sporządzaniu zanęty musisz wziąć pod uwagę bardzo wrażliwy zmysł powonienia ryb – użycie zbyt dużej ilości składników zapachowych może więc odstraszyć je od łowiska.

Przesadzanie z zanęcaniem może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego, dlatego nie wolno rzucać pokarmu przez cały czas. Najpierw użyj trzech kulek wielkości pomarańczy, po czym pozwól rybom przyzwyczaić się do nowego smaku i zapachu. Nie panikuj, jeśli ryby nie biorą – być może potrzebują więcej czasu. Ponowne dokarmianie zacznij dopiero w trakcie łowienia, jednak wówczas użyj mniejszych kulek wielkości mandarynki.

Musisz wziąć pod uwagę, że zanęta wędkarska może odpłynąć z prądem, dlatego w rzekach należy stosować większe ilości pokarmu niż w wodach stojących. Warto również dociążyć zanętę za pomocą gliny.

Jeśli nie wiesz, jak zrobić zanętę, lepiej kup gotową mieszankę. Musisz wiedzieć, w jakich proporcjach użyć danych składników i których ze sobą nie łączyć. Rodzaj zastosowanych  komponentów zależy nie tylko od gatunku ryby, ale również od warunków panujących na łowisku, a nawet pory roku.

Podczas przygotowywania zanęty pamiętaj, że składniki należy najpierw dokładnie wymieszać na sucho, a następnie bardzo ostrożnie dodawać wodę lub inny płyn. Wstępnie należy przyjąć proporcje 1 szklanka wody na 1 kg suchej masy. Zanim zaczniesz formować kulki, odstaw mieszankę na minimum pół godziny.

Zanęta wędkarska będzie lepiej pracować, jeśli przed ukształtowaniem przetrzeć składniki przez sito – wówczas masa ulegnie spulchnieniu i napowietrzeniu,  dzięki czemu będzie szybciej uwalniać składniki smakowe.

[Głosów:16    Średnia:3.1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here