Warzywa są zdrowe i o tym wszyscy wiedzą. Jednak trudno czasami nakłonić dziecko do zjedzenia zupy jarzynowej. Jest to problem, z którym można sobie poradzić. Zobacz, jak to zrobić!

Dlaczego zupy jarzynowe są dobre dla dzieci?

Wszystkie warzywa są niezwykle cennym źródłem witamin, a przede wszystkim minerałów oraz mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka oraz wzmacniania jego odporności. Zupa jarzynowa jest bombą witaminowo-mineralną. Niestety większość polskich maluchów je zdecydowanie za mało warzyw, a to może skutkować niedoborami witamin C i E, witamin z grupy B oraz K, a także brakiem magnezu, potasu, cynku czy żelaza. W efekcie owych niedoborów mogą pojawić się kłopoty z prawidłowym rozwojem malucha, a zwłaszcza z jego odpornością. Dziecko zaczyna po prostu często chorować. Dlatego tak istotne jest, aby przyzwyczajać brzdąca do jedzenia warzyw, także w formie zupy jarzynowej.

Jak sprawić, by brzdąc polubił jarzynówki?

Po pierwsze – dajmy przykład

Pierwsza rzecz, o której trzeba zawsze pamiętać – dzieci lubią naśladować rodziców. Jeżeli rodzice nie jedzą warzyw na co dzień, to czy dziwne jest, że maluch też będzie kręcił nosem na widok zupy jarzynowej? Odpowiedź wydaje się zupełnie oczywista. To dlatego tak ważne jest, aby na stole często pojawiały się posiłki złożone z różnych warzyw, również w formie zupy jarzynowej.

Po drugie – przecierajmy zupę

Druga kwestia dotyczy sposobu podania zupy. Wiadomo, że niemowlęta muszą mieć wszystko dobrze zmiksowane na bardzo gładką masę, ale zdarza się, że nawet starsze dzieci nie lubią pływających w zupie dużych kawałków warzyw. Wtedy najlepszym sposobem jest zrobienie zupy o konsystencji kremowej. Przy okazji można też przemycić do zupy np. natkę pietruszki lub inną zieleninę.

Po trzecie – dodajmy smaczne niespodzianki

Jeżeli dziecko uwielbia mięso, do zupy jarzynowej można wrzucić drobno pokrojone kawałki gotowanego, chudego mięsa, np. indyka. Czasami dobrze też do zupy przecieranej dodać groszek ptysiowy albo świeżo zrobione grzanki. Dodatki te nie tylko wzbogacą smak i aromat warzywnego kremu, ale również skuszą brzdąca do zjedzenia całej porcji.

Po czwarte – doprawiajmy

Oczywiście nie wolno stosować żadnych kostek smakowych, lepiej unikać soli i cukru, natomiast zioła, jak bazylia, kolendra, lubczyk czy rozmaryn fantastycznie wzbogacą smak, a przy tym są zdrowe nawet dla niemowląt.

Zupa jarzynowa od wiosny do zimy

Jarzynówkę można jeść przez cały rok. Nawet zimą nie trzeba korzystać z warzyw mrożonych, bo większość można kupić świeżych. Niewiele jest takich, na które trzeba czekać do wiosny lub lata. Szparagów, fasolki szparagowej czy groszku cukrowego nie dostanie się po sezonie, ale można przecież wykorzystać inne warzywa, a jest z czego wybierać.

Na jakie jarzynówki postawić zimą?

Zimą rozgrzewamy się, a jednocześnie uzupełniamy witaminy:

  • zupą kalafiorową,
  • kremem z brokułów lub cukinii,
  • barszczem,
  • kapuśniakiem,
  • zupą jarzynową z warzyw korzeniowych, czyli marchewki, pietruszki i selera.

Oczywiście wiosną trudno byłoby sobie podarować lekką i wyjątkowo pyszną zupę z młodych warzyw, smaczny krem ze szparagów czy też botwinkę. Na młode warzywa na pewno warto czekać.

[Głosów:98    Średnia:2.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here