Ryby wędzone i konserwy rybne znajdują się w jadłospisie niemal nas wszystkich. Rybie mięso stanowi bogactwo pełnowartościowych białek, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wykazują się wysokim stopniem strawności. Wraz z tego typu pożywieniem do ludzkiego organizmu dostarczane są drogocenne sole mineralne fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, miedzi i arsenu a także witaminy z grupy A, D, E oraz B. Witaminy A,D,E są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego występują w tłustym mięsie morskich ryb, z kolei duże ilości witaminy B występują w chudszym mięsie ryb słodkowodnych.
Tłuste ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone
Ryby morskie są źródłem niezwykle cennych składników jakimi są kwasy omega-3 z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z uwagi na to, że nie są one wytwarzane w organizmie człowieka, należy je dostarczać z zewnątrz. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić maksymalnie 10% spożywanych tłuszczów, najwięcej znajdziemy ich w mięsie śledzia i innych rybach śledziowatych takich jak szprotki i sardynki. NNKT zawierają także ryby słodkowodne jednak zdecydowanie w mniejszych ilościach.
Kwasy omega w naszej diecie – działanie
Mięso ryb morskich to bogactwo kwasów omega-3, które pełnią w ludzkim organizmie szereg niezwykle istotnych funkcji:
- regulują poziom trójglicerydów
- łagodzą stany zapalne
- przeciwdziała chorobom serca
- stabilizuje ciśnienie tętnicze
- wpływa korzystnie na wzrok i mózg
- wzmacnia odporność
- zapobiega osteoporozie
Ponadto kwasy tłuszczowe obniżają poziom tak zwanego złego cholesterolu LDL, tym samym zwiększając poziom dobrego – HDL przyczyniając się do przeciwdziałania powstawaniu zakrzepów i stabilizacji pracy serca. warto wspomnieć, że tego rodzaju kwasy tłuszczowe zapobiegają reumatoidalnemu zapaleniu stawów a także sprzyjają osiągnięciu odpowiedniej masy urodzeniowej przez noworodki, łagodzą powstawanie zmian atopowych oraz wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Gdzie występują zdrowe tłuszcze?
Tłuste ryby morskie, do których należy śledź, łosoś, makrela oraz tuńczyk są drogocennym źródłem kwasów omega-3 , podobnie jak pestki dyni oraz słonecznika a także ziarna sezamu zawierają kwasy tłuszczowe, wpływające na zmniejszenie stężenia cholesterolu. Zdrowe tłuszcze zawiera także oliwa z oliwek, która jest najczęściej stosowanym tłuszczem zwłaszcza w diecie śródziemnomorskiej. Dobre tłuszcze w diecie są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej na ten temat przeczytasz także pod eko-miszmasz żywność.