Karp to ryba, którą większość z nas serwuje podczas Wigilijnej kolacji. W jaki sposób możemy przygotować tę rybę? Oto 3 pyszne przepisy.
Karp smażony
Ryby na Wigilię nierzadko podaje się w wersji smażonej. Do przygotowania takiego karpia potrzebować będziemy:
- 1 karpia o wadze około 2 kilogramów
- 4 cytryn
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżek mąki pszennej
- Soli
- Oleju
Karpia kroimy i dzielimy na dzwonka. Wyciskamy sok z 3 cytryn, a jedną z nich kroimy w plasterki. Karpia obtaczamy w soku z cytryny, układamy w misce z plasterkami owocu i zostawiamy na około 30 minut. Osuszamy dzwonka, rozgrzewamy olej na patelni, a w głębokim talerzu mieszamy mąkę z bułką tartą. Karpia solimy, obtaczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Karp zapiekany w śmietanie
Ryby na Wigilię możemy również zaserwować w wersji zapiekanej. Oto ona. Niezbędne składniki to:
- 4 filety z karpia
- 2 garści grzybów
- 2 cebule
- Szklanka 30% śmietany
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- Łyżka masła
- Garść natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy i odkładamy. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy przez kilka minut. Dodajemy masło i smażymy przez kolejne 3 minuty – dzięki temu wydobędziemy z nich smak i aromat. Z karpia usuwamy sok z cytryny, solimy go, posypujemy pieprzem i smażymy przez około 3 minuty na rozgrzanej oliwie. W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upływie 15 minut, na potrawę wylewamy śmietanę i pieczemy przez kolejne 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika, rybę posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Karp w galarecie
Składniki na kolejną odsłonę karpia – popularnej ryby na Wigilię są następujące:
- 1,5 kg karpia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 3 łyżki żelatyny
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo, do dekoracji: natka pietruszki, zielony groszek, rodzynki.
Karpia oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy, kroimy na około 4 centymetrowe dzwonka i lekko solimy. W płaskim rondlu umieszczamy cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera, ziele angielskie i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy karpia i gotujemy przez kolejne 20 minut. Następnie, delikatnie wyjmujemy rybę, lekko studzimy i usuwamy ości. Wywar odcedzamy na gęstym sicie i odparowujemy do 1 litra. Doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach, zimnej przegotowanej wody, dodajemy do wywaru i mieszamy. Wlewamy sok z cytryny, studzimy. Na półmisek wykładamy 1/3 wywaru i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu wykładamy karpia, wylewamy następną porcję wywaru, schładzamy do zastygnięcia i ozdabiamy natką pietruszki, groszkiem i rodzynkami. Na koniec pokrywamy resztą wywaru i wkładamy do lodówki na kilka godzin.