Ryby już od bardzo dawna uznawane są za cenny produkt spożywczy. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że zawierają one dużą ilość dobroczynnych witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście ilość poszczególnych składników ściśle uzależniona jest od gatunku ryby, a także sposobu jej obróbki. Poza tym ryby są po prostu smaczne!

Choć wiele osób twierdzi, że „każda ryba smakuje tak samo”, nie jest to prawdą i nie trzeba być wybitnym krytykiem kulinarnym, aby odróżnić i rozpoznać smak poszczególnych ryb. Jedną z ciekawszych i smaczniejszych jest na przykład szczupak. Masz ochotę spróbować, jak smakuje jego mięso, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Już teraz poznaj najważniejsze fakty na temat szczupaka i daj się na niego skusić!

Tego możesz nie wiedzieć – szczupak „w pigułce”

Szczupak jest rybą drapieżną, należącą do rodziny szczupakowatych. Żyje on w niemal całej Europie, Ameryce Północnej, można go też spotkać w sporej części Azji. Dobrze czuje się zarówno w stojących i płynących wodach słodkich oraz w słonych wodach Morza Bałtyckiego. Choć jest to gatunek szeroko rozpowszechniony, niestety – m.in. z powodu kłusownictwa – w ostatnim czasie w Polsce jego liczebność dość mocno spadła. Okres ochronny na szczupaka występuje pomiędzy 1 stycznia a 30 kwietnia. Tarło ma miejsce zazwyczaj w marcu i kwietniu.

Choć nazwa „szczupak” jest bardzo powszechna, często można spotkać się z innymi określeniami ryby – m.in. kaczodzioby oraz wilk. Szczupak standardowo dorasta do 1,5 m długości, a jego średnia waga wynosi około 10 kg. Niemniej zdarzają się też zdecydowanie większe okazy. Rekordowo duży okaz został złowiony w Polsce w roku 1976 – ważył aż 24,1 kg i mierzył przy tym 128 cm.

Mniej znaczy więcej, czyli przyprawy pod kontrolą!

Jak już zostało nadmienione, wiele osób uważa, że wszystkie ryby smakują tak samo. Oczywiście stwierdzenie takie jest dużym nadużyciem. Mięso szczupaka jest niezwykle delikatne, chude i jędrne. Nie można go poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo w przeciwnym wypadku zrobi się suche, a najlepiej smakuje wtedy, gdy jest wilgotne i sprężyste. Ze względu na to, że szczupak ma łagodny smak, daje spore pole do popisów kulinarnych i można go niemal dowolnie łączyć z rozmaitymi produktami.

Pamiętaj jednak, że zbyt duża ilość przypraw różnego rodzaju po prostu zabije smak mięsa, a przecież chodzi o coś zupełnie innego – o to, aby wydobyć jego aromat i podkreślić go. W przypadku łączenia mięsa szczupaka z sosami, warzywami i innymi produktami, warto przyprawić go do smażenia czy pieczenia samą solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną świeżych, aromatycznych ziół i sokiem z cytryny.

Z czym to się je…?

Szczupak to ryba wyjątkowo uniwersalna. Można przy jego pomocy tworzyć najróżniejsze kompozycje kulinarne. Jeśli tylko zachowasz wspomniany umiar w przyprawianiu, za każdym razem osiągniesz doskonały efekt końcowy. Szczupaka śmiało możesz piec, smażyć, grillować, dusić i gotować. Można go też faszerować i serwować w galarecie. Świetnym pomysłem na obiad lub kolację na ciepło jest także szczupak w śmietanie z ziemniaczkami po francusku (prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Jest to danie nie tylko smaczne, ale jednocześnie bardzo sycące. Przygotowanie tej ryby jest zadaniem prostym i szybkim, dlatego koniecznie sięgnij po nią przy najbliższej okazji i zakochaj się w jej smaku!

[Głosów:129    Średnia:2.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here